To KOS!

   Jeden z najbardziej rozpoznawalnych ptaków wokół nas.
Kos  występuje w całej Europie, obserwowany jest w lasach, parkach, ogrodach, a także miastach. Obie płci tego gatunku różnią się ubarwieniem. Samiec kosa ma czarne pióra i pomarańczowy (lub żółty) dziób, samica jest ciemnobrązowa.

   Gniazdo kosa zasługuje na szczególną uwagę ze względu na specyficzną budowę. Ma kształt czarki  o średnicy od 14 do 20 cm. Zewnętrzna i wewnętrzna warstwa (wyściółka) gniazda to źdźbła traw, mech, gałązki. Cechą charakterystyczną gniazda jest środkowa ściana (warstwa pomiędzy zewnętrzną a  wewnętrzną)- wykonana z gliny lub ziemi połączonej śliną ptaka. Budowa gniazda, jak na tak kunsztowną konstrukcję, trwa dosyć krótko od 2 do 5 dni (niekiedy 1-2 dni). Samica składa 4-5 jaj, które wysiaduje sama. Natomiast pisklęta karmią oboje rodzice. Gniazdo umieszczone jest w różnorodnych miejscach i na różnych wysokościach od krzewów, pnączy, w gęstych gałęziach drzew, po balkony, belki dachowe, a nawet opisywano lokalizację gniazda pod maską nieużywanego samochodu, na silniku.


   Kosy to ptaki typowo owadożerne (pokarmem są owady i ich larwy, pajęczaki, dżdżownice), swoją dietę zmieniają jedynie w okresie jesienno- zimowym  żerując wtedy na  jagodach i innych owocach oraz nasionach.  Są także stałymi bywalcami karmników, gdzie zjadają głównie miękki pokarm, np. obierki z jabłek, marchewki, suszone owoce.
Czy wiesz, że:

    • Kosa określa się często mianem: drozd.

    • Drozdowate - to ogólna nazwa  rodziny ptaków małej lub średniej wielkości, należących do wróblowych, licząca na świecie 304 gatunki. W Polsce możemy spotkać 22 gatunki drozdów. Kos jest najpopularniejszym ich  przedstawicielem w naszym kraju. Oprócz niego możemy obserwować m.in. kwiczoły, drozdy śpiewaki, paszkoty, rudziki, pleszki, kopciuszki, słowiki.

    • W Polsce obserwujemy dwie populacje kosów - miejską (zimującą) oraz leśną (migrującą jesienią  w okolice Morza Śródziemnego).

    • Osobniki z populacji leśnych mają bardziej skomplikowaną melodię śpiewu  niż kosy „miejskie”.

    • Badania nad „życiem prywatnym”  kosów ze Szczecina, wykazały, że to „niewierny” gatunek. Mianowicie, obserwowano, że samice w jednym sezonie rozrodczym są w stanie zmienić partnera nawet trzy razy.

    • W Polsce kos podlega ochronie gatunkowej ścisłej (niektóre państwa na południu Europy traktują kosa jako gatunek łowny).